Tineke's Kunstgalerie 
'Doen is leren en creëren'
 


Ik ben...

Tineke Haandrikman-van Vondel. Op 12 maart 1973 is mijn leven begonnen in het mooie Drenthe. Tekenen, schilderen en zingen waren mijn favoriete vakken op school. Maar mijn perfectionisme hield me altijd tegen om fouten te maken. Bang dat het mislukte. Tja, en wat kan er eigenlijk gebeuren. Je pakt een nieuw papier of je schraapt je keel nog eens een keer en gaat weer verder met oefenen, toch?


Helaas ben ik pas 44 jaar later achter deze wijsheid gekomen en daarna heb ik heel wat papier verslonden. Met als resultaat zo nu en dan best een aardig portretje en krabbeltje. In oktober 2015 was ik met mijn dochter op de Montmartre in Parijs. Daar heb ik onze kinderen laten vereeuwigen en daar begon het te kriebelen. Want wat deze professional kon, kon ik misschien ook wel leren?


Mijn ouders waren bijna 50 jaar getrouwd en daar hoorde een mooi, persoonlijk cadeau bij. 40 uur heb ik aan het portret van mijn ouders gewerkt met als resultaat een best goed gelukte tekening vond ik. Maar toen mijn moeder emotioneel werd en zelfs mijn, best wel, kritische vader het ook te kwaad kreeg bij het zien van hun tekening, wist ik dat ik hier meer mee moest gaan doen.


Op mijn 44e ontmoette ik Gerard. Hij was een portret aan het tekenen in de oude dierentuin van Emmen. Dat wil ik! Gewoon even snel een portretje op papier zetten. Dus sprak ik hem aan. Hij gaf les in naaktmodel tekenen. Ook leuk, dacht ik. Maar ja, zo’n cursus is best prijzig. En voor ik het wist vroeg ik hem: "Zijn jullie ook nog modellen nodig?" Door het model staan, waar ik inmiddels mijn werk van heb gemaakt, en de cursus die daar op volgde kan ik nu dat perfectionisme loslaten. Heerlijk!


Alles wat op deze website staat (inclusief de website zelf) komt uit eigen hand en het liefst zoek ik alles zelf uit. Van kleuren mengen, tot ervaren wat nat in nat is of welke kwast je het beste kunt gebruiken. Soms loop ik vast en dan vraag ik een collega kunstenaar of ik zoek op het internet.


In 2021 ben ik begonnen aan de deeltijd academie voor volwassen aan de Nieuwe Akademie Utrecht. Daar leer ik pas echt wat loslaten en buiten de lijntjes gaan is. Hoe ouder, hoe gekker. I love it!


Liefs Tineke


Fotograaf Piet Molenaar uit Almere


 
 
E-mailen
Map
Instagram
LinkedIn